Νευροπλαστικότητα - Είναι ο Εγκέφαλος μας σαν πλαστελίνη;

 Ο όρος "Νευροπλαστικότητα" χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά απο τον αμερικάνο ψυχολόγο William James και έκτοτε εχει επικρατήσει στις επιστήμες της Ψυχολογίας.

Τι είναι όμως Νευροπλαστικότητα; Τι σημαίνει για εμάς η "πλαστικότητα" του εγκεφάλου μας;

Για πολλά χρόνια υπήρχε η πεποίθηση ότι ο εγκέφαλος μας είναι ένα αμετάβλητο σύστημα το οποιο καθορίζεται λίγο πρίν την γέννηση μας και διατηρείται ίδιο για όλη την διάρκεια της ζωής μας. Ωστόσο η πραγματικότητα διαφέρει σημαντικά απο αυτό.

Ο εγκέφαλος μας διαρκώς αλλάζει. Διαρκώς δημιουργεί νέες συνδέσεις των νευρικών του κυττάρων που διαφοροποιούν τελείως την μορφή του. Οι εμπειρίες μας, όλα όσα βιώνουμε, όλα όσα σκεφτόμαστε, μυρίζουμε, ακούμε, αισθανόμαστε και βλέπουμε έχουν επίδραση στον εγκέφαλο μας. Είναι ενα δυναμικό συστημα που αλλάζει συνεχώς και προσαρμόζεται σε αυτά που βιώνουμε και στο περιβάλλον που ζούμε.

Ένα σχετικά ασήμαντο γεγονός όπως μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο του σπιτιού μας, μια φευγαλέα συζήτηση με κάποιο άγνωστο στο δρόμο ή ακόμα και μια σκέψη που κάνουμε  δημιουργει υλικές αλλαγές στον εγκέφαλο μας δημιουργώντας εκατομμύρια νέες συνδέσεις.

Πόσο ιδιοφυής δημιουργία της εξέλιξης; Ενα όργανο το οποιο προσαρμόζεται συνεχώς στο περιβάλλον του. Αλλάζει διαρκώς ώστε να μας διευκολύνει την ζωή. Προσαρμόζεται συνεχώς σε οτι βιώνουμε. Επεξεργάζεται ασταμάτητα  εκατομμύρια δεδομένα απο τις αισθήσεις μας και με βάση αυτα αλλάζει συνεχώς την μορφή του. Ενας απο τους καλύτερους υπολογιστές που φτιάχτηκε και θα φτιαχτεί ποτέ.

Ας φανταστούμε για παράδειγμα τον εγκέφαλο ενος μαθηματικού. Ο εγκέφαλος αυτός λόγω των πολύπλοκων μαθηματικών πράξεων με τις οποίες ασχολείται θα εχει προσαρμοστεί σε αυτού του είδους σκέψη. Αν ο μαθηματικός αυτός αποφασίσει να ασχοληθεί με την ζωγραφική και εγκαταλείψει τα μαθηματικά  τότε ο εγκέφαλος του θα αλλάξει σταδιακά την καλωδίωση του με τέτοιο τρόπο ωστε να διευκολύνει την ενασχόληση με τις τέχνες.

Ο εγκέφαλος μας έχει απεριόριστες δυνατότητες. Μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιαδήποτε κατάσταση βρεθεί. Αν αποφασίσουμε να αφιερώσουμε χρόνο και προσπάθεια σε κάτι ο εγκέφαλος μας θα βοηθήσει. Θα αλλάξει την καλωδίωση του ώστε να μπορέσει να κάνει καλά αυτό ακριβώς που θέλουμε να κάνει. 

Ο εγκέφαλος μας είναι όπως μια πλαστελίνη,  εύπλαστη και έτοιμη να πάρει οτιδήποτε σχήμα επιλέξουμε να της δώσουμε. Περιμένει από εμάς με τις εμπειρίες, τις σκέψεις και αυτά που βιώνουμε να τον διαμορφώσουμε. 

Οι εμπειρίες και οι σκέψεις μας αλλάζουν υλικά τον εγκέφαλο μας.

Εσύ τι σκέψεις έκανες σήμερα;

 Μην ξεχνάς...

Οι σκέψεις αλλάζουν τον εγκέφαλο μας... και ο εγκέφαλος μας αλλάζει ολόκληρη την ζωή μας.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μήπως ο Εγκέφαλος σου λέει ψέματα;